Създадоха сензор, даващ информация за хранителни навици

Хората толкова трудно си налагат самодисциплина, че група учени са прибегнали до създаването на джаджа, която събира информация за това какви са хранителните и хигиенните навици на човек и след това я предава на лекарите му.

Изобретението представлява малък сензор, който се поставя в устата и има възможност да засича дали носещият го се храни, дъвчи, пуши или кашля. Степента на точност при определянето на отделните действия е доста висока – цели 94 процента – което помага на лекарите след това да установят дали пациентът спазва техните предписания или пък тайно продължава да пуши.

Изобретението е дело на учени от Тайванския национален университет начело с Хао-хуа Чу. Екипът се надява, че ще успее да създаде версия, която да различава полезните от нездравословните храни, макар че засега това не е приоритет. Учените ще съсредоточат усилията си върху оборудването на сензора със самостоятелно захранване тъй като засега той работи на външни батерии, както и върху създаването на безопасна за здравето Bluetooth връзка, която да гарантира предаването на данните в реално време. Накрая д-р Чу и екипът му се надяват да направят самия сензор по-малък, така че да се закрепва върху коронки на зъбите.

био храни