САЩ: Не можем да изключим Русия от интернет

Висш американски чиновник твърди, че е технически невъзможно САЩ да изключат Русия от глобалната интернет мрежа.

„Изключването на Русия от интернет би било вредна и неконструктивна стъпка във всяко отношение. Не са ми известни подобни намерения от страна на администрацията на президента на САЩ и наличие на технически средства за такава стъпка”, заяви Сони Легет, директор по въпросите на глобалното взаимодействие към Съвета за национална сигурност на САЩ, на среща с журналисти във Вашингтон, цитирани от technews.bg.

Руските власти се опасяват, че Западът може да изключи страната от глобалната мрежа, още от 2014 г., когато бяха въведени първите санкции, заради украинския конфликт.

Последваха дори учения за защита на руския сегмент от интернет с участието на държавни ведомства и компании, които поддържат инфраструктурата на Рунет.

В началото на февруари тази година руското министерство на съобщенията изготви законопроект, който предвижда въвеждане на контрол върху входящия чужд интернет трафик на територията на страната.

Бъдещата система трябва да проследява DDоS-атаки, насочени срещу Русия.

Според анализатори, подобна система ще позволи филтриране на интернет трафика, влизащ в Русия, по аналогия с китайската система „Златен щит”.