VISA: Предимствата на електронните разплащания

Парите в брой винаги са били предпочитан метод за разплащане в Гърция. Така например през изминалата година в страната едно от всеки 33 евро е изхарчено с карти Visa, докато средното ниво за Европа е едно от всеки 6 евро. По време на банковата ваканция, когато гръцкото правителство наложи капиталов контрол, за да ограничи тегленето на пари в брой, системата за електронни разплащания продължи да приема картови разплащания в точките на продажба (POS) – магазини, ресторанти и т.н. Равносметката – две седмици след въвеждането на мерките (29 юни- 12 юли), Visa Европа отбелязва огромен ръст в картовите трансакции в Гърция. Това е нагледен пример как електронните разплащания носят значителни ползи за потребителите, бизнеса и правителството.
Числата показват експоненциален ръст

Капиталовият контрол установи лимит, който и в момента ограничава гърците да теглят до 420 евро наведнъж на седмица или по 60 евро на ден. Въпреки това, независимо от медийния фокус върху големите опашки пред банкоматите, това, което гърците направиха в тази ситуация е просто да използват своите банкови карти, за да купуват най-необходимите им продукти – храна, лекарства и бензин. В период от две седмици след въвеждането на капиталовия контрол, Visa Европа отбелязва 135% увеличение в броя на трансакциите, сравнено с двуседмичния период преди това. Това се измерва в допълнителен потребителски разход в размер на 50 млн. евро. Данните се отнасят за покупки, осъществени лице-в-лице на POS терминал в периода 15 юни – 12 юли 2015. Използван е броят на трансакциите вместо общата им стойност, за да се избегнат грешки заради ценови колебания. Увеличението при покупките за хранителни стоки е най-високо – 234%, за лекарства – 206%, докато трансакциите за бензин нарастват със 193%.

Интересното е, че промяната в поведението при разплащане на гърците през посочения период се влияе в голяма степен от съпътстващите политически събития – в критичните моменти, Visa Европа отбеляза най-значителните ръстове в употребата на електронните разплащания. Най-големият от тях е на 4 юли – деня преди референдума, когато гърците правят над 163 000 трансакции или 235% повече отколкото на същия ден година по-рано. Подобна активност има и в дните на финалните преговори около спасителния план за страната – 9, 10 и 11 юли. На 14 юли, деня преди гръцкото правителство да гласува ревизирания спасителен план, трансакциите с карти Visa са 130 000 в сравнение с 58 000 година по-рано. В неделя, 19 юли,  преди гръцките банки отново да отворят и също работен ден за магазините, гръцките потребители направиха 56 000 трансакции, почти двойно повече от предходните две недели, когато магазините са били затворени.

Броят на активните дебитни карти Visa в Гърция се удвои през юли, в сравнение с предходните три месеца. В допълнение, около 500 000 карти бяха издадени в седмиците след въвеждането на капиталовия контрол, според Асоциацията на гръцките банки, цитирана от в. „Катимерини“, като същевременно самите банки отчитат значително увеличение в заявленията за издаване на карти. Предполага се, че това се дължи на многото пенсионери, които до този момент са разчитали само на своите банкови книжки, а сега им се налага да използват карти на банкомати и POS терминали. Според наскоро проведено проучване на Атинския университет по икономика върху електронната търговия, плащанията чрез наложен платеж намаляват от 38% до едва 10% преди капиталовия контрол, докато разплащанията с дебитни и кредитни карти нарастват до 75% от всички плащания. 

Реакциите на търговците

В отговор на повишената употреба, гръцкият бизнес реагира бързо и започна да внедрява POS терминали за приемане на карти. Така например, голяма марка ресторанти за бързо хранене и кафенета, който не приема карти, иска да внедри технологията за безконтактни разплащания. Търсенето от страна на застрахователния сектор също нараства – брокерите ще бъдат оборудвани с мобилни POS терминали (mPOS), за да приемат картови разплащания чрез смартфони. Няколко таксиметрови организации искат да оборудват шофьорите си с mPOS, като става дума за няколко хиляди таксита.

В същото време, банките започнаха да предлагат нови платежни услуги за бизнеса. Съвсем наскоро, някои от най-големите гръцки банки взеха окончателно решение да предложат на клиентите си V.me – дигиталния портфейл на Visa, като ще направят услугата достъпна до 80% от целия пазар.

Безспорно най-голямата и важна полза е за гръцката икономика. Широката употреба на дебитни и кредитни карти е ефективно средство за борба със сивата икономика и укриването на данъци. Консултантската компания A.T. Kearney изчислява в свое проучване от 2013 г., че размерът на гръцката сива икономика надхвърля 43 млрд. евро, които съставляват 24% от БВП на страната.

Гръцките медии съобщават, че разплащанията с карта могат да допринесат за допълнителни приходи към хазната в размер на повече от 5 млрд. евро. (в. „Катимерини“)

Какви са научените уроци?

В нормални условия процесът, при който държавите преминават от икономика на разплащанията в брой към система на електронни разплащания, отнема много време и преминава бавно. Във Великобритания например периодът на навлизане на безконтактните разплащания в масова употреба отне близо десет години. Гърция, от друга страна, е нагледен пример как такъв тип трансформация може да се случи само за 10 седмици.

Електронните разплащания позволяват на потребителите да купуват от каквото се нуждаят, когато пожелаят. Помагат на бизнеса и банките да увеличат приходите си и да намалят разходите си. Тяхното значение за правителството е по-малко укриване на данъци, повече приходи от събирането на задължения и намаляване на размера на сивата икономика.

В Гърция наблюдаваме началото на благоприятен процес. Потребителите се обръщат към картовите разплащания, което принуждава банките и бизнеса да направят същото. Веднъж започнал, този процес набира скорост и инерция. Той разсейва мита, че потребителите, бизнесът и обществото разчитат на парите в брой, за да функционират. Урокът е, че преминаването от икономика на разплащанията в брой към електронните разплащания не е трудна или болезнена промяна. Всъщност, гръцкият случай подчертава ползите за обществото, когато това се случва по бързия начин.    

Потребителите печелят, бизнесът и банките печелят, държавата печели. Десет процента от сивата икономика може да бъде отстранена чрез употребата на електронните разплащания. Ясното послание към политиците е да се действа решително и бързо, за да се възползват от възможностите, които електронните разплащания дават.