Nokia продаде картите HERE

Nokia е постигнала споразумение за продажбата на подразделението си за картографски услуги HERE на консорциум от германски производители на автомобили.

В консорциума си партнират три компании – премиум подразделението на Volkswagen – Audi, BMW и производителят на Mercedes – Daimler, като всяка от тях ще разполага с равен дял в HERE.

Сделката е за 2,8 милиарда евро, а финализирането й се очаква през първото тримесечие на следващата година, предаде Mobile Bulgaria.

Nokia ще получи малко над 2,5 милиарда евро, а останалата сума ще компенсира купувачите за определени пасиви на HERE, които са на стойност около 300 милиона евро.

Екипът на HERE потвърди, че продажбата няма да засегне мобилните приложения на компанията за Android, iOS и Windows Phone.

След продажбата Nokia ще продължи работа с две основни бизнес подразделения – Nokia Networks, което осигурява инфраструктура за телекоми и Nokia Technologies, което лицензира патентите на компанията и продължава разработването на иновативни технологии.