3D аксесоар превръща смартфона в микроскоп

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са създали евтин триизмерно принтиран аксесоар, който превръща смартфоните в микроскопи, пише Infosi.bg.

Устройството прави възможно да се наблюдават нишки на ДНК и да се поставят диагнози, включително на рак и Алцхаймер, без тежко и скъпо оборудване. Достъпът до евтина и преносима техника за медицинска диагностика е от първостепенно значение за пациентите в развиващите се страни или в отдалечени региони, а микроскопите са основна част от оборудването.

Вече са разработени няколко аксесоара, които правят от смартфоните микроскопи.

С устройството, изобретено от проф. Айдоган Озкан и екипа му, могат да се видят отделните нишки на ДНК, чиято широчина е едва два нанометра. Инструментът функционира като флуоресцентен микроскоп, който маркира пробите с флуоресциращи молекули, а след това ги активира с лазер. С помощта на този вид микроскопи може да се установи устойчивост към лечение при инфекциозни заболявания или да заснеме изображение на ДНК за засичане на рак или Алцхаймер. Те обаче са твърде тежки и скъпи и са достъпни само в специализирани лаборатории.

В малка триизмерно отпечатана кутия Озкан и колегите му са успели да съберат външна леща, тънък филтриращ филм и лазерен диод. Софтуер, който се инсталира на смартфона, заснема изображение на ДНК нишките и изпраща данните към сървър в лабораторията на екипа. Сървърът измерва дължината на нишките и връща резултатите след по-малко от 10 секунди.