Първата летяща кола излиза на пазара през 2017 г.

Ако сте сред хората, които считат, че идеята за летящи коли е прекалено шантава, за да се превърне някога в реалност, чешката компания Aeromobil ще се постарае да ви опровергае.

На фестивала SXSW Aeromobil показа своя прототип на автомобил, който се чувства еднакво комфортно, както на шосето, така и във въздуха и трябва да излезе на пазара през 2017 г.

Представете си как умело избягвате досадните задръствания като се издигате над тях в небето или пък се реете над шосето, закачливо махайки на другите шофьори. Инженерите на Aeromobil са успели да реализират някои наистина сериозни иновации в работата си по летящия автомобил, не на последно място създавайки един вид летателно средство, което ползва обикновен бензин.

Когато е на пътя, крилете се прибират зад колата, така че да не пречат на останалите участници в движението.

Първите основи на прототипа са положени преди цели 20 години и сегашната му версия 3.0 може да постигне скорост от 200 км./ч. във въздуха и от 159 км./ч. на шосето. Автомобилът е изграден от стомана с въглеродно покритие и има две места. Като кола, той е малко по-тесен и по-дълъг от едно обикновено комби.

Цената все още не е ясна, но Aeromobil предупреждава, че желаещите да се сдобият с летящата кола ще трябва да са подготвени да платят няколко стотин хиляди долара. Компанията обяснява още, че автомобилът е пригоден за относително къси разстояние до не повече от 700-800 км. Aeromobil вече работи и по втори модел, който ще бъде самоуправляващ се.