Microsoft закупи Revolution Analytics

Компанията Revolution Analytics, която прави аналитичен софтуер с отворен код, написан на популярния език за статистически изчисления R, вече има нов собственик.

Microsoft обяви придобиването на Revolution Analytics като подчерта, че сделката е направена, за да “помогне на повече компании да използват възможностите на R и да придобият по-добър поглед върху големите масиви данни”.

Revolution Analytics предлага различни софтуерни инструменти, базирани на езика R и като повечето проекти с отворен код, те са безплатни, докато приходите идват от техническата поддръжка, обучението и консултациите.

Откакто бе създадена през 2007 г., Revolution Analytics е събрала около 38 милиона долара в инвестиции от имена като Intel Capital и North Bridge Venture Partners.

Въпреки, че на пръв поглед изглежда малко странно Microsoft да закупи компания, занимаваща се с отворен код, в действителност софтуерният гигант напоследък води политика на сериозни инвестиции точно в това отношение. Така Microsoft допринесе за проекти като Chef, Puppet, Docker и др. и прие Linux и Hadoop.

След сделката Revolution Analytics ще продължи да предлага досегашните си продукти, както и да поддържа проекти като ParallelR и RHadoop.