Касперски: Традиционната престъпност вече е в мрежата

Границата между престъплението в реалния свят и киберпрестъплението става все по-размита и голяма част от традиционната престъпност вече с успех се подвизама онлайн.

Това твърди известният експерт по киберсигурността Евгений Касперски, според когото троянските коне, вирусите и способите за фишинг вече изместват напълно оръжията.

Според Касперски, който е основател на руската компания за компютърна сигурност Kaspersky Lab, престъпниците вече използват инструментите на онлайн атаките, за да извършват кражби и измами в реалния свят.
 
Той описва как латиноамерикански наркокартел е проникнал в компютърната система SCADA, с която оперира товарното пристанище в Атверпен, за да разтовари контейнери, пълни с кокаин, под носа на митническите служители.
 
За традиционните разузнавателни служби е трудно да проследяват такива атаки, тъй като те оставят много малко следи. Експертът смята, че е необходимо законодателство, което да създаде по-добри стандарти за важните инфраструктурни системи, както и обединяване на силите на правителства и организации в световен мащаб.