Имаме средно по 2,5 телевизора у дома

78% от българите гледат телевизия всеки ден, показва проучване, направено от социологическа агенция BluePo!nt. Едва 4% гледат телевизия по-рядко от веднъж седмично. Българинът има средно по 2 телевизора и половина в къщата си, като 85% от българите имат повече от един приемник.
Размерът на екрана е най-важен за 2/3 от българите. За почти толкова хора (63,3%) от най-голяма важност е дисплеят на телевизора. За близо половината от запитаните с най-голяма важност е качеството на картината като цяло. 93% от хората искат телевизорът да може да се свързва с компютър, лаптоп, таблет или смартфон. Почти толкова са и българите, които мечтаят телевизорът да се управлява с гласово разпознаване и чрез жестове.
Най-важното предимство на SMART телевизорите за почти 1/5 от българите е достъпът до Интернет. След тях се нареждат многото допълнителни функции и възможности, които са важни за 15,5% от хората, както и удобството и практичността на телевизорите от ново поколение, които са важни за 12,5% от хората.
Направеното проучване показва и разлика в предпочитанията на жените и мъжете. За изненада или не, оказва се, че българският мъж имат повече изисквания към телевизора от жената. Жените имат по-високи изисквания от мъжете само по отношение на размера на телевизора (68.5%) и свързаността му със смартфона и лаптопа (22.2%). За мъжете в много по-голяма степен са важни входно-изходните интерфейси, честотата на опресняване на картината, времето за реакция, ъгълът на видимост, разделителната способност. Иновациите при телевизорите са продиктувани от всички тези особености на потребителското търсене. Водещите марки телевизори все повече започват да се отличават от конкурентите си, удовлетворявайки и най-малките и необичайни потребителски капризи, за да осигурят уникално зрително преживяване у дома.