Beacon технология подобрява навигацията в помещения

Въпреки бума на мобилните комуникации, приложенията за смартфони и услугите, базирани на местоположението през последните години, телеком секторът дълго беше безсилен да се справи с едно предизвикателство – осигуряване на качествена навигация в затворени пространства (indoor positioning). Причината е, че в тях сигналът на сателитните позициониращи системи като американската GPS е по-слаб или напълно липсва. По всичко личи обаче, че вече е намерено решение на този проблем, което ще промени изцяло начина, по който всички ние се ориентираме в затворени пространства – търговски обекти, молове, летища, административни и офис сгради, музеи и др. Решението се нарича beacon – иновативна технология, базирана на версия 4.0 на безжичния стандарт Bluetooth, която вече е достъпна на пазара.

Освен, че ще спомогнат за широкото навлизане на indoor позиционирането, beacon приложенията ще направят истинска революция в начина, по който пазаруваме и взаимодействаме с търговските обекти. На практика с тяхна помощ бизнесът ще може да прихваща клиентите още с влизането им в даден търговски обект, да се свързва с тях посредством техните смартфони и да им предлага различни персонални отстъпки и промоции, на база на историята на взаимоотношенията с тях. Технологията вече е внедрена в представената наскоро от Apple мобилна операционна система iOS7, а очакванията са скоро да заработи и в устройства, базирани на Android и Windows Phone.

Beacon представляват миниатюрни устройства, подобни на чип – карти за достъп, които са базирани на Bluetooth Low Energy технологията, включена в стандарта за безжичен обмен на данни Bluetooth, версия 4.0. Заради своя размер и автономност на работа, устройствата могат лесно да бъдат поставени навсякъде в затворени пространства, предоставяйки нови възможности за комуникация и определяне на местоположението с точност едва няколко метра.