Marvel: кино вселена за 14 години напред

Marvel Studios, филмовото подразделение на комикс гиганта, обича да планира за доста време напред. Първите знаци за това дойдоха след като оригиналния Iron Man доказа, че младата филмова компания е уцелила сладкото място у кинозрителите и екранизирането на популярни комики може да се окаже златна мина. Ето защо Marvel Studios почти незабавно възприе стратегическото решение да предлага мултиформатни сделки на главните актьори и актриси, които да ги обвързват за години напред. По този начин студиото създаде своего рода прецедент в индустрията, като едновременно развива таланти и строи и разширява споделена кино вселена. Останалите гиганти от Холивуд бързо разбраха, че това е печеливша стратегия и както Sony, така и Fox наскоро обявиха поредица от свързани продължения и спин-оф издания на свои филми.

Зад всичко това стои повече или по-малко един човек

Причината поради която Marvel жъне успех, а шефът на Disney Боб Айгер пожела да закупи компанията се свежда до един човес с визия и малкият екип от висши служители и творчески специалисти около него. Става въпрос за Кевин Фейдж, президент на продукциите в Marvel Studios и продуцент на всички техни филми. Фейдж на практика е човекът, отговорен за това, което в момента наричаме “Кино вселената на Mаrvel”, която е дом и на третият най-касов филм на всички времена – The Avengers.

През 2007 г. Фейдж углави Marvel Studios, с което застана начело на първото голямо независимо студио от DreamWorks насам. Тогава той бе само на 33 години. Но неговите идеи за уважение към комикс материалите и правене на филми, насочени най-вече към феновете на рисуваните приключения, сработиха веднага. За разлика от повечето шефове на студия, които се целят в масовия зрител, Фейдж вярва, че непосредственият консуматор на тези продукции са именно хардкор феновете. Ако те обаче не ти одобрят, доста вероятно е и средният зрител да не го направи. Ето защо филмите трябва да проявяват уважение към комиксите – именно по тази причина Captain America и Thor най-напред получиха “свои” ленти преди да станат част от Thе Avengers. Също толкова важно бе славният американски войник да дебютира на големия екран в автентично приключение от годините на Втората световна война, а скандинавския бог да се появи на Земята в наши дни – точно така, както става и в комиксите на Стан Лий.

Джош Уедън излиза на сцената

За да осъществи плановете си Фейдж прибягна до помощта на известния режисьор Джош Уедън, познат на публиката с работата си по Firefly и Bufy the Vampire Slayer. Сериалите на Уедън винаги са се отличавали с една основна характеристика – героите са онези, които заемат водещо място и се помнят. Ето защо за The Avengers задачата бе именно на преден план да излязат комикс звездите, а CGI ефектите да допълват атмосферата. Успехът на лентата заличи и последните предубеждения у шефовете на Disney и днес Фейдж и екипът му имат повече свобода от всякога.

И те ще я използват

Подобно на ловджийско куче, което веднъж надушило следата не я пуска, Marvel Studios вече чертае планове за години напред. Погледнати към момента те изглеждат така:

    2013: Iron Man 3 и Thor: The Dark World
    2014: Captain America: The Winter Soldier и Guardians of the Galaxy
    2015: The Avengers: Age of Ultron и Ant-Man
    2016: два необявени проекта с дата на излизане тогава
    2017: един необявен проект с дата на излизане тогава (втори също е на път)

Към всичко това можем да добавим и още един филм, вдъхновен от едноименен комикс на Marvel, който излиза през ноември 2014. Това е BIG HERO 6, който беше представен на миналогодишната конференция на Disney D23 и, въпреки че е анимационен и излиза официално от Walt Disney Animation Studios, се очаква да следва стилистиката на комиксовите продукции на Marvel. Дори и без да имаме точните имена бързо става ясно, че студиото се цели в два филма годишно за поне 5-6 години напред. По всяка вероятност може да очакваме The Avengers 3 през 2018 г., следван от началото на Фаза 4 във филмовата стратегия, която най-вероятно ще завърши с The Avengers 4 през 2021 г. Очевидно е, че при неизчерпаемите комикс ресурси на Marvel няма недостиг на герои и сюжети, които студиото да претвори на големия екран заедно с продължения на вече установени марки. Единственото реално ограничение са конкретните актьори и техните договори. Робърт Дауни Джуниър вече потвърди, че ще играе в The Avengers 2 и 3, а звездата от Captain America Крис Евънс също е ангажиран за поне още един филм. Наскоро Фейдж призна, че при определени обстоятелства е възможно филмите на година да станат дори 3 и така поне до 2028 г. Филмите по комикси в момента са горещ хит и към плановете на Marvel Studios трябва да добавим онези поредици, правата от които се държат от Fox и Sony, както и плановете на Warner Bros. и DC Entertainment за тяхна собствена споделена кино вселена Batman vs. Superman.

Изобщо идват хубави години за почитателите на разказите в картинки, нали?!