Kaspersky: Конфликът в Украйна застрашава сигурността

Международни конфликти като настоящото напрежение в Украйна могат да възпрепятстват глобалното сътрудничество за киберсигурността, обявиха от Kaspersky Lab.

“Правителствата трябва да си сътрудничат и това, което става… не им помага”, заяви вчера в Сан Франциско Евгений Касперски, основател и изпълнителен директор на Kaspersky Lab. “Това ще навреди на глобалните интернет проекти. Държавите ще се фокусират на собствените си проекти. Това може би ще е добре за местните компании, но… еволюцията на киберпространството ще се забави.”, каза още Касперски.

Kaspersky Lab е основана и базирана в Москва. Повечето от разработките и проучванията се извършват именно там. Според Евгений Касперски, компанията му се стреми да запази пълен неутралитет във връзка с международните конфликти, за да може да продължи да осигурява сигурност на клиентите си. 

Опасенията на Касперски не са неоснователни, предвид факта, че след отделянето на Крим от Украйна, САЩ наложи санкции на Русия, сред които беше и прекъсване на съвместната космическа програма.