Apple и Samsung приемат защита срещу кражба за телефони

Между вечните конкуренти Apple и Samsung може да се носи непрестанно джафкане на патентна тематика в съдебните зали и по медиите, но има едно неща, за което двете компании са единодушни – защитата на потребителя. На много хора за съжаление са изпитали безпомощното чувство при кражба на смартфон, пълен с важна лична или бизнес информация. Точно това се опитват да преодолеят производителите на най-търсените телефони.

Във връзка с това, двете компании приеха решение, от юли 2015 г. всички техни телефони на пазра в САЩ да бъдат оборудвани със специална защита срещу кражба. Решението е подкрепено и от други големи производители като HTC, Nokia, Motola, Google, Microsoft, както и повечето мобилни оператори в страната.

Засега не е ясно по какъв начин ще работи защитата. Според слуховете потребителите ще имат възможност с отдалечен достъп да трият и архивират данни от устройствата, както и да забраняват активирането им. Според редица изчисления, защитата на телефоните ще спести не само емоционалните проблеми при евентуална кражба, но и над два и половина милиарда долара, които в момента се харчат за застрахователни такси. 

Все още има спорове дали включването на защитата трябва да бъде опция или да е фабрично включено, без възможност за изключване. Това ще бъде изяснено в следващите няколко месеца.