Изпълнителният директор на Mozilla се оттегли

След вълна от възмущение и критика поради направени дарения за организации, работещи против гей-браковете, изпълнителният директор на Mozilla, Брендан Айх, оповести в блога си, че се оттегля от поста си. Това се случи, въпреки позицията, която Айх изрази нееднократно в интервюта през изминалата седмица, ще продължи да заема директорското място. 

През изминалата седмица множество служители на Mozilla използваха социалните мрежи, за да призоват Айх да подаде оставка. Особено нашумя случая с популярния сайт за гей-запознанства OkCupid, който призова потребителите да неползват Mozilla Firefox, а който и да е друг браузър. 

Обществената реакция срещу Айх започна след като се разбра, че през 2008 година той е дарил 1000 щатски долара в полза на предложение за забрана на гей-браковете в Калифорния. През 2012 година списъците с дарители бяха публикувани. Въпреки краткия скандал, тогава той запази поста си на технически директор в компанията. Обявяването му за изпълнителен директо през тази седмица обаче доведе до много по-остра реакция, както от гей-организациите, така и от служителите в собствената му компания.