Mozilla: нов шеф и нови оставки

Миналата седмица компансията Mozilla, известна преди всичко със своя браузър Firefox, се сдоби с нов изпълнителен директор, но това се оказа не края, а началото на промени на върха на огранизацията.

Почти веднага след като главният технологичен шеф на Mozilla Брендан Айх бе назначен,

трима души от борда на директорите на компанията хвърлиха оставки,

а слуховете от Силиконовата долина веднага заговориха за организирана опозиция срещу назначението.

Тримата, които реагираха на идването на Айх са оставка са Джон Лили, бивш изпълнителен директор на Mozilla, който в момента работи в частната инвестиционна компания Greylock Partners; Елън Симиноф, шефка на компанията за онлайн образование Schmoop и Гари Ковач, който заемаше шефското място в Mozilla до сега.

Официалната позиция на компанията бе, че напускането на тримата директори не трябва да се свързва с противоречивото назначение на Айх.

“Те приключиха своето участие в борда на директорите по различни причини. Двама вече го планираха от известно време, като един дори бе категоричен, че ще си тръгне в момента, в който бъде избран нов изпълнителен директор”, обяви говорител на Mozilla.

Проблемът, обаче очевидно е по-сериозен

Според запознати със ситацията, оставките на тримата са пряко свързани с идването на Брендън Айх. И тримата са предпочитали Mozilla да бъде оглавена от външен кадър с опит преди всичко в мобилния бизнес. В момента това е най-горещият пазар, а на всичкото отгоре мобилната версия на Firefox все още ужасно малко ползватели. Firefox OS пък е абсолютен новак на един пазар, доминиран от iOS и Android.

Интересно е, че протестите срещу Айх продължиха и на други нива. Редица служители на Mozilla се обърнаха към социалната мрежа Twitter, за да призоват новия си началник да си ходи. Независимата софтуерна компания Rarebit направо призова за бойкот на всичко, свързано с Mozilla. Причината – негативно изказване по отношение на еднополовите бракове, което Айх е направил преди време.

“Като омъжена хомосексуална двойка и съоснователи на това начинание, решихме да бойкотираме всички проекти на Mozilla. Вече няма да разработваме и тестваме приложения за Firefox, ще изтеглим Color Puzzle от Firefox Marketplace и ще спрем пускането на Firefox OS версия на популярното мобилно приложение Dictionary!”, обяви шефът на Raresoft Хамптън Катлин.

“Знам, че някои хора са скептични,

но аз съм отдаден на идеята да работя за компанията”, контрира Айх в публично изявление. “Само думите няма да променят нищо, но ви моля за достатъчно време така, че да мога да ви покажа какво съм направил”.

Всичко това постави Брендън Айх в значително по-горещ стол, отколкото самият той вероятно е очаквал. Ще издържи ли той на напрежението? Ще се укротят ли протестите срещу него или пък Mozilla ще се разтърси още по-значително отвътре? И изобщо притежава ли Айх лидерските качества, които да му позволят да направи гарантира на компанията по-трайно присъствие в мобилния бизнес? Все въпроси, отговорите на които все още са неизвестни, но най-вероятно няма да закъснеят.