Китайски фирми атакуват пазара на скъпи смартфони

Най-високият сегмент от смартфон пазара обикновено е запазен за компании като американската Apple и южнокорейската Samsung, но сега към него се прицелват и китайски производители.

Твърде възможно е още в рамките на текущата година китайските производители на смартфони да се пробват във високия ценови сегмент, където за момента нямат почти никакви пазарни позиции. За целта според изданието вероятно ще видим доста устройства с QHD (2560 x 1440) резолюция на дисплея и камери с до 50 мегапиксела, каквито все още се срещат рядко при утвърдените международни играчи. Компании като Sony, Samsung, LG и HTC спряха да се конкурират по отношение на хардуерните характеристики и последните им подели използват 1080р дисплеи.

Така например Oppo вече пусна на пазара новия си флагман Find 7, който предлага именно QHD дисплей и възможност за заснемане на 50-мегапикселови снимки чрез неговата 13МР камера. Подобен ход предприеха и от компанията Vivo, като се очаква съвсем скоро и другите местни играчи да последват техния пример. За момента основният проблем е относително трудното производство на QHD дисплеи, което затруднява фирмите и възпира големите компании да въвеждат този тип екрани в масовите си модели.