Касперски може да бъде санкционирана от САЩ

Лаборатория Касперски се озова в списъка на застрашените от санкции в САЩ руски високотехнологични компании. В публикация на ZDNet фигурират още компаниите Nginx, Parallaels, Acronis и Veeam Software – всички те са под угроза да загубят американски клиенти заради анексирането на Крим от Русия и подозрения, че са свързани със специалните служби.

Продуктите на Касперски и останалите руски ИТ компании имат сериозно присъствие на американския пазар. По данни на IDC за миналата година, антивирусният разработчик държи 13% от световния пазар на софтуер за защита на информацията в компаниите.

През юли 2012 г. обаче американското издание Wired излезе с информация, че Евгений Касперски, основател на Лаборатория Касперски, е „агент на Кремъл” и тясно свързан с руските специални служби, припомня CNews.ru.

Подобни подозрения, основателни или не, могат да затворят американския пазар за Лаборатория Касперски. По същите съображения от достъп до корпоративния пазар в САЩ беше лишена китайската компания Huawei – един от водещите доставчици на телекомуникационно оборудване.

В черния списък на ZDNet с руски ИТ компании попада и Nginx – разработчик на едноименния уеб сървър. Софтуерът на Nginx се ползва от редица големи американски компании, вкл. Facebook и нейната придобивка Instagram, облачното хранилище Dropbox, сайтът за пазаруване с отстъпки Groupon, видеоуслугата Netflix и др.