ООН с апел към Турция за Twitter

През тази седмица дори ООН се включи в сагата около спирането на микроблогинг мрежата Twitter в Турция.

Организацията призова южната ни съседка да възстанови достъпа до социалната мрежа Twitter в страната.

От световната организация коментират, че със спирането на мрежата Турция нарушава правата си в съответствие с международното право.
 
“Загрижени сме от блокирането на достъпа до Twitter на 20 март от службата за телекомуникациии. Това действие може да се окаже несъвместимо със задълженията на Турция, свързани с международните човешки права”, заяви Рупърт Колвайл, говорител на комисаря на ООН за човешките права.
 
По думите му същите права, които са в сила извън мрежата, трябва да се спазват и в нея.
 
“Така че ние ще поискаме от властите да възстановят ползването на Twitter”, допълни той пред репортери в Женева.
 
Миналата седмица турските телекомуникационни власти блокираха достъпа на ползвателите до социалната мрежа след заповед от премиера Реджеп Ердоган, след като представители на опозицията я използваха, за да разпространят записи, обясняващи намесата на премиера в голям корупционен скандал.

Междувременно днес административен съд в Анкара спря действието на решението на Дирекцията по телекомуникации в Турция за блокиране на достъпа до Twitter. Решението е взето, след като съдът бе сезиран от Асоциацията на турските адвокатски колегии и Анкарската адвокатска колегия. Все още не  еясно какъв реален ефект ще има тази мярка.