Windows 8 – най-уязвимата ОС на Microsoft

Според изследване на Secunia уязвимостите в операционните системи на Microsoft са нараснали двойно през 2013 г. Начело по този показател е Windows 8. Експертите са се натъкнали на над 350 уязвимости общо в XP, 7 и 8 през изминалата година.

В Windows 7 са открити 102 уязвимости, докато през предходната година броят им беше 50. При Windows XP се наблюдава ръст на дупките в сигурността от 49 на 99. Windows 8 обаче държи първенството с най-много уязвимости сред актуалните платформи на Microsoft – броят им е 156 през миналата година.

И все пак, не самата платформа е толкова виновна, колкото интеграцията на Adobe Flash Player и Internet Explorer в нея, които са основните причинители на проблеми с модерната система. IE 10, който е браузърът по подразбиране в Windows 8, идва с вградена поддръжка на Flash Player, което означава, че Microsoft трябва да работи тясно с Adobe и да пуска обновления на сигурността за браузъра, когато бъде открита дупка в него.

В общата статистика, която обхваща операционната система, приложенията на Microsoft и приложенията от т.нар. трети страни, отново лидер е платформата Windows 8 с открити 1261 дупки в сигурността.