Суперкомпютър предсказва революции

Много скоро суперкомпютър ще предсказва бъдещето. Една такава умна машина успя, обработвайки 100 милиона информации, да изчисли точно времето на революциите в Либия и Египет. На всичко отгоре посочи района, в който е било скривалището на терориста Бин Ладен. 

Калев Лийтару от Университета в Илинойс, САЩ, вкарал в суперкомпютъра „Наутилус”, с 8,2 терафлопа мощност, текстове от многобройни източници, вкл. на правителството на САЩ, онлайн новини, материали от Би Би Си и в. „Ню Йорк Таймс“ от 1945 г. насам. Машината анализирала материалите по ключови думи като „ужасно“ или „опасно“, също и локации като „Кайро“ и съставила доста прецизна картина на ситуацията в съответната държава. Така компютърът посочил времето на революцията в Египет и в Либия. Определил точно и моментите на конфликтите на Балканите през 90-те години на миналия век, американските бомбардировки над иракските войски в Кувейт през 1991 г. и нахлуването на САЩ в Ирак през 2003. Установил къде се крие терорист номер 1 – Осама бин Ладен, с точност до 200 км.

Досега „Наутилус”, който се намира в Университета в Тенеси, доказа, че може да изчислява минали събития. Лийтару е убеден, че ако се захранва с актуални новини, ще е в състояние да предсказва отрано бъдещи конфликти по света.