Колко потребители биха минали от XP към Linux?

На 8 април Microsoft ще прекрати 12-годишната поддръжка на Windows XP. Именно поради тази причина Linux общността вероятно ще нарасне с една идея повече.

До този момент нямаше данни за това колко потребители на Windows биха мигрирали към Linux. Подобна информация вече е налична от сайта за проучвания на пазарните тенденции Tech Pro Research.

Изследването установява, че повечето потребители на Windows XP биха мигрирали към друга версия на Windows. И докато това звучи напълно логично, то вероятно мнозина ще останат изненадани от факта, че цели 11% от анкетираните XP потребители възнамеряват да преминат към Linux.

11% от всички потребители на Windows XP – корпоративни или не – е голямо число и несъмнено, ако подобен преход се осъществи в очакваните мащаби, делът на Linux при десктоп операционните системи ще нарасне значително в близките години.

Проучванията сочат, че към момента Windows XP работи на близо 30% от персоналните компютри в света. Ако на 11% от тези компютри бъде инсталирана Linux, делът на отворената платформа ще нарасне с 3% при РС-тата.