Отваряме гаража с фарове!

Късо присветване с фаровете – и гаражната врата се отваря. А за да не може да влиза кой да е, честотата на светлинните вълни на колите на живеещите/работещите в съответната сграда се настройва точно според приемника на вратата.

Това не е фантазия, а техника, която вече е преминала няколко теста и работи. Тайната е в принципа на visible light communications (видима светлинна комуникация). По него започва да работи японската лаборатория „Накагава” в университета „Кейо” през 2003 г.

Как действа? Специални са предавателят и приемникът: устройство превръща цифровия код в светлинен сигнал, а после фотодетектори „правят” от вълните цифрови команди. Тази система може да се използва за безжично предаване на различни данни, например от интернет на лаптоп или телевизор. Тук на помощ идва лампата на тавана – тя приема информацията, излъчва светлинни вълни към преносим компютър и като при колите и вратата фотодетектор в него ги подава по-нататък като дигитални данни. Така уеб страници и филми се възпроизвеждат на монитор или тв екран. Засега специалисти от Siemens и германския институт „Фраунхофер” са успели да изпратят данни с рекордната скорост от 500 мегабита в секунда – далеч по-бързо, отколкото по кабел от интернет в компютър, на 5 м разстояние.

Най-голямо приложение създателите виждат в офиси и клиники, където постоянно светят лампи. За разлика от радиовълните, светлинните са съвсем безопасни за човека и не смущават технически уреди.