Макс Телеком ще пусне първата българска 4G LTE мрежа

Телекомуникационният оператор Макс Телеком разкри плановете си за 2014 година, свързани със стартирането на първата национална 4G LTE мрежа в България в спектър 1800 MHz. Даниел Купсин, Председател на Борда на Директорите на компанията, заедно с изпълнителния директор Питър Ковел и Тони Робинсън, член на Борда на директорите, представиха актуалните глобални тенденции в развитието на 4G LTE технологията и потребността на българския пазар от възприемането на тази мобилна технология от четвърто поколение. 

Представителите на медиите имаха шанса да бъдат първите лица, извън компанията, тестващи първата българска 4G LTE мрежа. Скорости от 67 Mbps бяха лесно постигнати по време на тестовете, чрез достъп през различни крайни 4G LTE устройства и таблети. Макс Телеком понастоящем тества и оптимизира своята 4G LTE мрежа. 4G LTE услугите се очаква да бъдат предоставяни на крайните потребители през първата половина на годината.

„4G LTE е безспорно най-доброто решение за мобилен интернет достъп, от гледна точка на скорост и времезакъснение, и Макс Телеком вярва, че българските потребители ще имат огромни ползи от тези високоскоростни услуги. Стратегическите ни планове са фокусирани върху пълно 4G LTE покритие навсякъде на закрито и на открито. Компанията има петгодишен план за развитие на мрежата, започвайки с големите градове и курортите. За старта Макс Телеком ще има над 20% покритие на българското население“, заяви Питър Ковел, изпълнителен директор на компанията. „4G LTE е най-бързо развиващата се мобилна технология и може да се определи като следващата стъпка в подобреното потребителско изживяване, защото позволява  безпроблемно и по-бързо браузване, използване на интерактивна телевизия, HD видео стрийминг, групови видео разговори и интерактивни онлайн мобилни игри“, добави също г-н Ковел.