Yahoo плаща рекордно обезщетение на уволнен шеф

При заминаването си от Yahoo вече бившият шеф на операциите на компанията Енрике де Кастро буквално ще бъде затрупан с пари.

Компенсацията, която уволненият де Кастро ще прибере, представлява едно от най-големите обезщетения в историята на технологичния бизнес и очевидно е по-голямо дори от пакета, който се полага на изпълнителната директорка на Yahoo Мариса Майер.

“Дори по стандартите на Силиконовата долина това е невероятно обезщетение”, твърдят слухове, близки до Yahoo. И очевидно са напълно прави предвид, че току що освободеният от поста си Енрике де Кастро ще прибере между 88 и 109 милиона долара – за само 15 месеца работа.

Причина за солидния пакет е изгодният договор, който Мариса Майер предложи на де Кастро само преди година и половина. С него тя успя да го примами от Google и се надяваше, че той ще се превърне в един от лидерите на позакъсалата компания.

16 месеца по-късно нещата стоят по значително по-различен начин.

“Взех трудното решение да освободя Енрике да Кастро. Благодаря му за усилията и му желая успех оттук насетне”, пише Майер във вътрешно съобщение до служителите на Yahoo.

Простите сметки показват, че за престоя си в Yahoo де Кастро е пправел по 244 000 долара на ден. А базовата стойност на обезщетението му е 39.2 милиона долара, което е повече от това на Мариса Майер, на която се полагат 36.6 милиона.