Google патентова рекламно такси, возещо безплатно

Ако някой твърди, че колите без шофьори нямат нищо общо с основния бизнес на Google – рекламите – трябва само да чуе това: съвсем наскоро компанията получи патент за рекламна таксиметрова услуга.

Патентованата технология позволява на рекламодателите да предлагат на потенциалните си клиенти безплатен превоз до техните магазини. На практика това ще реши може би най-големият проблем, който стои пред традиционните търговци – как да накарат потребителите да дойдат в техните магазини.

Системата ще предлага транспорт безплатно или с намалеие на базата на алгоритъм, който изчислява местоположението на потребинтеля, цената на транспорта и потенциалната печалба от извършена продажба. Всъщност услугата дори не се ограничава само до таксита, а в патента се говори още за автобуси, влакове и дори автомобили без шофьори. Рекламите пък ще се изобразяват или през мобилен телефон, или от стационарно рекламно табло на обществено място. Те ще бъдат максимално таргетирани съобразно профила на конкретните потребители и историята на техните покупки.