Nokia обяви последните си финансови резултати

Някогашният лидер на мобилния пазар Nokia обяви последните финансови резултати в историятя на своето подразделение “Устройства и услуги” преди то да премине под контрола на Microsoft.

През цялата 2013-та година компанията е продала 30 милиона апарата от серията Lumia, което е окуражаващ резултат предвид, че през 2012 г. продажбите бяха едва 13.3 милиона.

В същото време последното тримесечие на миналата година е било слабо за Nokia и тогава са продадени 8.2 милиона апарата срещу 8.8 за същия период през 2012 г. Това вече е слабо постижение тъй като става въпрос за приода октомври-декември, когато по празниците традиционно се продава повече.

Спад има и в общите приходи от мобилни апарати, които са 2.6 милиарда евро или с 29 процента по-малко от 2012 г. Според Nokia това се дълги на “силната конкуренция” на пазара на смартфони и обикновени мобилни апарати.

Припомняме, че Microsoft вече обяви, че трябва да продаде 50 милиона Windows Phone апарата, за да излезе на нула в телефонния си бизнес. Очаква се това да стане още тази година.