Lenovo ще закупи бизнеса на IBM с x86 сървъри

Lenovo и IBM сключиха окончателно споразумение, според което Lenovo планира да придобие бизнеса с x86 сървъри на IBM. Това включва System x, BladeCenter and FlexSystem блейд сървърите и суичовете, интегрираните Flex системи, базирани на x86, NeXtScale и iDataPlex сървърите и софтуера, свързан с тях, както и блейд нетуъркинга и операциите по поддръжка. 

Споразумението продължава дългогодишно партньорство между двете компании, което започна през 2005 с придобиването от страна на Lenovo на компютърния бизнес на IBM. IBM ще запази своите System z мейнфрейм системи, системите си Power Systems и Storage Systems, Pure Flex сървърите си, базирани на Power, както и PureApplication и PureData технологиите си. 

Lenovo и IBM планират да изградят стратегически отношения, които да включват ОЕМ (производител на оригинално оборудване) и споразумение за препродаване на водещи в индустрията продукти. Сред тях са Storwize дискови и лентови системи за съхранение на данни от нисък и среден клас, софтуер General Parallel File System, предложение на SmartCloud Entry, и елементи от софтуерно портфолио на IBM, включително решенията Systems Director и Platform Computing. През януари тази година IBM обяви, че инвестира 1,2 милиарда долара в облачни технологии, а през 2013 г. придоби компанията за облачни решения SoftLayer. 

IBM ще продължи да инвестира в системи, предназначени за големи компании и предприятия (enterprise systems), както и в разработването на водещи софтуерни решения в сферата на облачните технологии. IBM ще продължи да развива и подобрява Windows и Linux софтуерното си портфолио за платформата x86. 

След приключване на сделката, Lenovo ще поеме услугите за обслужване на клиенти и поддръжка. IBM ще продължи да предоставя услуги по поддръжка от името на Lenovo за удължен период от време, така че клиентите няма да забележат голяма промяна в услугата. В допълнение, около 7 500 служители на IBM от главни локации като Шанхай, Тайпе и други, ще получат предложения за работа от Lenovo. 

Стойността на сделката е приблизително 2.3 милиарда щатски долара, около 2 милиарда от които ще бъдат платени кеш, а останалите в акции на Lenovo. Споразумението идва след скорошното обявление от страна на IBM, че ще инвестира повече от 1 милиард долара в новото си подразделение IBM Watson Group, и 1.2 милиард долара, за да разшири глобалната си мрежа до 40 центъра за данни в 15 страни, на 5 континента.