М. Чугудеан: Технологиите и науката вървят ръка за ръка

Мануела Чугудеан Тома е PR мениджър на Intel за Централна и Източна Европа и отговаря за комуникационните и корпоративни маркетингови стратегии за Румъния, България и страните от бивша Югославия. Завършила е Факултета по журналистика, връзки с обществеността и реклама в Университета в Букурещ през 2004 година. Тя притежава също и магистърска степен от Академията за икономически науки в Букурещ, специалност Бизнес администрация.

С нея разговаряме за сътрудничеството на Intel с академичните среди, появата на Intel Quark и какво по-точно представлява концепцията за “интернет на нещата”.

Иво Цеков: Наскоро Intel се присъедини към Alliance for Affordable Internet, в който участват и други известни имена от бизнеса като Google, Microsoft. Intel възнамерява ли да си сътрудничи с други известни технологични компании във връзка с инициативата с Arduino?

Мануела Чугудеан: Едно от най-вълнуващите неща, към които се стреми Intel, е да помага на студентите, на хората от образователната общност и на изобретателите. Сътрудничеството на Intel с Arduino цели да вдъхновява креативност, учене и изобретателност у създателите и студентите. Сътрудничеството между Intel и Arduino включва съвместна работа по фамилия от платки за разработки, като се започва с Intel Galileo, първата съвместима с Arduino платка за разработки, базирана на Intel архитектура.

Galileo board предоставя много възможности. Създателите и иноваторите вече могат да използват софтуер с отворен код, с който могат да правят изобретения. Тази възможност отваря много възможности също и за създателите. Тези иновации са базирани на Intel технология и предоставят високо качество на стабилността и производителността.

Intel прави това, защото е важно за нас и сме отдадени на разширяването на ползите на Intel технологиите във всички сегменти на изчислителните технологии. Ние виждаме Arduino общността начело на вълнуващи изобретения и дизайн -както малки, така и големи по мащаб – и чрез това сътрудничество ние ще осигурим, че тази разрастваща се общност има достъп до най-новите технологии на Intel, независимо дали става въпрос за студент, професионален дизайнер, или някой, който се занимава с технологични изобретения през свободното си време.

Като част от това усилие, Intel анонсира сътрудничество с 1000 университета по целия свят през следващите 18 месеца. Intel вярва, че ученето чрез практика поражда интерес към математиката, технологиите и окуражава креативността.

ИЦ: Има ли вероятност някоя от тези инициативи да се превърне в комерсиален проект, насочен към крайния потребител или това е само сътрудничество с академични цели?

МЧ: В момента, основното върху което Intel се фокусира, е активното сътрудничество с университети и се преследват академични цели. Компанията работи със 17 университета на шест континента, за да развива дейности, базирани на платката Intel Galileo. Търговски стъпки биха могли да бъдат предприети на по-късен етап.

Още повече, предвид нашата отдаденост да вдъхновяваме креативност и иновации в класната стая и нашите съществуващи в момента връзки с различни институции за висше образование, за нас това бе подходящо място, от където да започнем. Ние вече сме ангажирани с повече от 500 университета, които покриват сфери като мобилност, висока производителност, изчислителна мощност и embedded дизайн.

ИЦ: Как по-точно хора на изкуството, дизайнери и други ентусиасти „Направи си сам“, които много често не притежават задълбочени технически познания, ще бъдат улеснени?
   
МЧ: Galileo и последващата фамилия платки, базирани на Intel, допълват една отлична сфера от платки Arduino, които позволяват на студентите, изобретателите и хората от академичната общност да учат и да правят иновации. Ние надграждаме върху тази основа като предоставяме на изобретателите възможността да създават и да правят разработки върху платка с Intel архитектура.

Intel Galileo е базирана на технологията Intel Quark, която предоставя предложение с цялостни характеристики както за общността на създателите и изобретателите, така и за общността на студентите. Също така, платката ще служи като градивен елемент за професионалните разработчици, които търсят проста и ценовоефективна среда за разработки. Intel е наясно с нагласите и инструментите на изобретателите за намаляване на бариерите пред иноваторите, които имат страхотни идеи, но които може и да нямат богат опит с хардуерните технологии. С Galileo Intel потвърждава и засилва отдадеността си към общността на изобретателите и окуражава студентите с разнообразни умения и интереси да бъдат ангажирани в науката, технологиите, инженерството и математиката.

Хората на изкуството и дизайнерите ще бъдат улеснени също и от факта, че сега те ще могат да използват свободно софтуеър с отворен код за бъдещите си проекти. Това ще им позволи да създават, да нямат ограничения и ще бъде и евтино. Още повече, сега тези възможности ще покрият по-широк спектър от изобретатели, иноватори и ентусиасти.

ИЦ: Intel анонсира наскоро Quark. Ще ни кажете ли нещо повече за тази технология?

МЧ: Intel Quark е нова фамилия от продукти с ниско потребление на енергия и малко ядро, които ще помогнат на Intel да разширят досега си с бързо развиващи се сфери – от Интернета на нещата до wearables в бъдеще. С Intel Quark технологиите, Intel разширява гъвкавостта и възможностите за надграждане на x86 екосистемата, която обхваща повече от 40 години компютърни иновации и стандарти, към нови пазари.

Друга област, в която Intel Quark технологията намира широко и вълнуващо приложение е „Интернетът на нещата“. Вярвам, че това поле има светло и обещаващо бъдеще. Интернетът на нещата се отнася към устройства, свързани с интернет, които могат да се свързват и да комуникират помежду си, както и с други, свързани към мрежата джаджи. Устройствата могат да бъдат от нещо просто като крачкомер, до сложен СТ скенер. Тази тенденция е задвижвана от увеличаващия се брой на свързани устройства, безпроблемна свързаност от сензори – до центрове за данни, „облачна“ икономика за изчисления и данни и ускоряването на анализа на Big Data за извличане на стойност от данни. Интернетът на нещата предлага на бизнеса възможността да развива нови услуги, да увеличава продуктивността и ефективността, да подобрява взимането на решения в реално време и да развива нови преживявания за потребителите.

Има две основни сфери, които оформят Интернета на нещата. Едната е революцията на потребителските устройства – като телефони, таблети и wearables, които се свързват с дома и инфраструктурата и дори с магазините за продажби на дребно. Втората сфера са индивидуалните компании, които инвестират в технологии, за да развиват оперативна ефективност и за да създават нови услуги чрез свързване на устройства едно с друго и с „облака“, за да трансформират своя бизнес.

И двете са значими сфери на растеж и споделят някои общи основополагащи технологии. Докато Intel сме активни и в двете сфери, този анонс е фокусиран върху това какво правим, за да създадем възможности на бизнеса да изгражда интелигентни устройства, да свързва системи от системи и да се прави цялостен анализ.

Технологията Quark предоставя разнообразни възможности както за изобретателите, така и за центровете за данни. Благодарение на нея, услуги като „облака“ и цялостният анализ получават големи ползи. С експертиза от устройството, до центъра за данни, Intel предоставя продуктови планове от нови продукти, за да ускори развитието и разгръщането на цялостни решения. Сензорите са друг голям фактор, който играе роля в центровете за данни и това ще доведе до допълнителен растеж. Те имат огромен потенциал да се възползват, защото истинската стойност на тази технология идва когато устройствата комуникират и обменят информация помежду си и с „облака“, който прави анализа и управлението на информация възможни. Тези устройства ще изискват повече изчислителна мощност, тъй като те продължават да стават все по-интелигентни и адаптивни. Интелигентните gateways са изключително важни за адресирането на legacy systems и масивното пре-структуриране в комуникационната инфрастуктура и центровете за данни за доставяне на цялостни решения и услуги. Още повече, технологията позволява на компаниите да превърнат големите данни (Big Data) в активна информация и да насърчават иновациите в екосистемата за приложения и услуги. Това, също така, позволява на потребителите по-лесно да управляват информацията навсякъде и по всяко време.

Технологията предоставя разнообразие от услуги като управление на API и Mashery, за да помогне на компаниите безопасно да ‘отключват’ данни и да започнат да извличат бизнес стойност.

Когато става дума за изобретателите, платката Galileo за ентусиасти е базирана на процесорната фамилия Quark. Тя е уникална, защото улеснява хора на изкуството, дизайнери и ентусиасти „Направи-си-сам“, които често нямат задълбочени технически познания, и има за цел да вдъхнови креативност и ентусиазъм. Intel сме развълнувани за подкрепата и сътрудничеството в дългосрочен план с общността на изобретателите. Те извличат ползи от това, че създават нещо ново и вълнуващо без много познания или професионални умения в сферата на технологиите. Ние вярваме, че създателите ще спечелят много от възможността да се възползват от Linux с отворен код и Intel технологиите, тъй като те предоставят повишени възможности за иновации и по този начин ускоряват иновациите в общността на изобретателите. Също така, екосистемите на наличните на пазара системи, ще позволят на разработчиците бързо да довеждат своите решения на пазара.

ИЦ: Масимо Банси, основател на общността Arduino каза, че сътрудничеството с Intel, ще „създаде изключителна среда за разработки, които ще помогнат за старта на много вълнуващи иновации“. Можете ли да дадете поне няколко примера за тези иновации?

МЧ: Наистина, удивително е колко много различни неща могат да бъдат създадени, използвайки платката Intel Galileo. Нека Ви дам само няколко примера – на Maker Faire в Рим през октомври 2013 г., бе представен прототип на Lyt. Това е светлинна скулптурна инсталация, базирана на Galileo, която Ви кани да си общувате – като плъзгате пръстите си по екрана на смартфона, за да променяте цвета, интензитета и модела на меката светлина, която струи отвътре, използвайки смартфона за достъп до уебсайт, който „разговаря“ с Lyt. Инсталацията е създадена в Портланд, Орегон от група наречена Second Story.

Друга демонстрация е така нареченият Data Monster, който реагира както на сензори, които усещат движения на близко разстояние, така и на неща, случващи се онлайн. Оборудван с Galileo, Data Monster започва да се вълнува, когато засече името си да се споменава в Туитър. Data Monster e създаден в лабораториите на Intel в Санта Клара. Поведението на Data Monster може да е резултат от „мненията“, които той си създава от потока данни онлайн.

Можете да си представите колко много различни и иновативни устройства могат да бъдат създадени, когато Intel архитектурата е на разположение на изобретателите, иноваторите и ентустиастите „Направи си сам“ във формата на малки, с отворен код, мощни компютри като Galileo.

ИЦ: Разкажете ни повече за платката за разработки Intel Galileo. Какво може да се постигне с нея, ако е в ръцете на ‘правилния’ човек?

МЧ: Много вълнуващи неща и приложения могат да се постигнат, ако платката е в ръцете на правилния човек. Тя ще позволи бързо прототипиране на прости, интерактивни дизайни като LED светлинни дисплеи, които отговарят на социалните медии, или за справяне с по-сложни проекти, от автоматизиране на домашни уреди до конструиране на роботи в реален размер, контролирани от смартфони.

Платката Intel Galileo е едно от приложенията на новата процесорна фамилия Intel Quark. Това е малък компютър с отворен код, базиран на Intel Quark технологията за създатели и изобретатели по целия свят.

ИЦ: Предвижда ли се подобно сътрудничество и с български университети и млади компании?

МЧ: За да ускори усилията за достигане до студентите по света, Intel обяви мащабно дарение от 50 000 Intel Galileo платки за 1000 универистета през следващите 18 месеца. Дарението вече се случва в 17 университета на 6 континента.

Сред тези университети може да видите и няколко европейски – Sapienza University of Rome в Рим, Италия, Университета Карлсруе в Германия, колежът Тринити в Дъблин, Ирландия, Политехническия университет в Букурещ, Румъния. Целта е да интегрираме Intel технологията в постоянно действаща учебна програма и да приложим силата й в ръцете на колкото се може повече обучители и студенти.