Джаджите докарват безсъние

Смартфони, таблети и лаптопи могат да променят навиците на хората да заспиват в определено време от денонощието и съответно да доведат до безсъние, сочи проучване на Харвард.

На какво се дължи това?

Джаджите излъчват светлинни вълни със специфична дължина, които могат да попречат за изработване на хормона мелатонин в човешкия мозък, отговорен за съня.

Съвременните хора са претърпели биологична промяна и затова не могат да заспиват рано. Удивителен обаче е фактът, че човекът все още се опитва да се събуди с петлите, коментира професор Чарлз Чейслър. По неговите думи, в резултат на метаморфозата, хората започват да спят по-малко и като следствие не могат да се възстановят след работния ден.

Чарлз Чейслър смята, че електронните устройства нанасят огромна вреда на хората. Проблемът идва от това, че естественото осветление е най-мощното средство за синхронизиране на т.нар. циркадианен часовник – биологичен механизъм, който контролира времето за сън. С появата на електрическото осветление, вътрешният превключвател на съня се е изместил с 6 часа назад.