Gmail ъпдейт нарушава личното пространство

Нова Gmail функция предизвиква опасения за личното пространство
Потребителите на Gmail скоро ще могат да изпращат съобщения директно на други Gmail акаунти, независимо от това дали получателят е споделил своя имейл адрес или не.

Новата функция ще стане налична след ъпдейт и ще се отнася до всички , които са влезли в своите Gmail и Google+ профили. Промяната обаче предизвиква загрижеността на интернет активисти, които твърдят, че по този начин потребителите могат да бъдат заговаряни от непознати.
Марк Ротнебърг от Центъра за информация по електронното лично пространство нарича функцията „обезпокоителна“ и я сравнява с подобен проблем в предишна услуга на Google.

“Това доста напомня случая с Google Buzz“, казва Ротенбърг, припомняйки по-ранна версия на идеята за социална мрежа на Google, която първоначално направи целия списък с контактите на Gmail потребителите публично достъпен в мрежата.

След промяната, когато започнат да изписват име в полето за получател, Gmail потребителите ще виждат списъка на своите Google+ познати дори и ако не знаят имейл адреса на човека, на когото се опитват да пишат. В момента всеки, който си направи профил в Gmail автоматично получава и акаунт в социалната мрежа Google+ освен, ако изрично не реши да го деактивира.