BlackBerry търси помощ от Foxconn

В опит да открие надежда за бъдещето си след поредните разочароващи финансови резултати канадският производител BlackBerry потърси подкрепата на тайванската компания Foxconn.

Двете компании обявиха, че са сключили 5-годишен договор с цел съвместното разработване и производство на смартфони. Първите апарати трябва да се появят още в началото на тази година в Индонезия, а след това и на други от развиващите се пазари.

“Партньорството ни с Foxconn позволява на BlackBerry да продължи да прави онова, което умее най-добре – лесно разпознаваем дизайн, сигурност на топ ниво, софтуерна разработка и корпоративни мобилни комуникации”, изтъква изпълнителният директор на канадската компания Джон Чен.

Успоредно със съвместната си дейност с Foxconn, BlackBerry ще продължи и самостоятелното производство на свои модели.

За последното си тримесечие компанията е успяла да продаде едва 1.9 милиона смартфона, което е тотален срив спрямо Q2 2013, когато са били продадени 3.7 милиона апарата. За да има все пак лъч надежда, BlackBerry обяви, че повече от 40 милиона потребители на iOS и Android устройства са свалили версиите на BBM приложението за последните 2 месеца. Повече от дузина производители на Android апарати пък вече са изразили желание да поставят версия на програмата за съобщения в своите бъдещи устройства.