HTC служители на съд за издаване на търговски тайни

Общо шестима служители на HTC са изправени на съд в масово обвинение за нерегламентирано издаване на важна корпоративна информация.

Прокуратурата в Тайпе е повдигнала обвинение срещу шестимата, сред които е и бившият вицепрезидент по продуктовия дизайн на HTC Томас Чен. Те ще трябва да отговарят по обвинения в издаване на тайни на компанията, приемане на подкупи и създаване на фалшиви отчети за разходи.

Според прокуратурата освен злоупотребата с положението си в HTC шестимата дори са имали план да използват информацията, с която разполагали, за да основат собствена компания за дизайн на смартфони, базирана в Тайван и в Китай.

Чен и колегите му, които също са заемали високи постове в раздела за дизайн в компанията, са обвинени в прибирането на подкупи в размер на 1.1 милиона долара и приемане на фалшиви фактури от доставчици. Властите са по следите и на трима души от партньорите на HTC, които са били замесени в схемата, но засега те не са идентифицирани.

Съгласно тайванските закони, ако бъдат признати за виновни за издаване на търговски тайни, бившите служители на HTC могат да лежат до 10 години в затвора и да платят глоба в размер между 100 000 и 1.6 милиона долара. Ако бъде установено, че взетият подкуп е над 1.6 милиона долара, наказанията скачат допълнително.