Откриха нов вид скука и тя е опасна

Оплаквате се, че ви е скучно? Добре ще е да бъдете по-конкретни, пише Live Science.

Според ново изследване съществуват цели 5 вида скука, което е с един повече отколкото познаваше досегашната теория. Този нов вид скука се характеризира със силна апатия, твърдят психолози в ноемврийския брой на Motivation and Emotion.

“Честата поява на апатична скука, която се наблюдава в настоящото изследване, е от особено притеснение”, казва психологът Томас Гьоц от Университета в Констанц, Германия. 36 процента от оплакващите се от скука ученици, които са изследвани от д-р Гьоц и екипа му, са случаи на апатична скука.

По принцип скуката е вездесъща, но относително рядко изучавана в сравнение с други емоции като гняв или щастие. Това е така, тъй като тя е тиха и не предизвиква вниманието на другите – все пак не се съпровожда със страховити припадъци или гневни изблици. Тази емоция обаче е не по-малко важна за физическото и психическото състояние на хората. И преди изследвания са свързвали скуката с повишена употреба на алкохол и наркотици, стрес и отпадане от училище.

От 30-те години на миналия век скуката условно се поделя на четири вида, но сега д-р Гьоц и неговите колеги твърдя, че са идентифицирали нов вид, който освен това е и най-негативният от всички. Хората в това състояние се чувстват нещастни и дори гневни или агресивни. Учените наричат това усещане “апатична скука”, то е изключително неприятно и напомня на депресия. Участниците в проучването – групи млади хора от 63 немски студенти и 80 немски ученици – които попадат в раздела за “апатична скука” се чувстват потиснати и лишени от емоции, пишат учените. Най-вероятно е тази потиснатост и чувство за непълноценност да се проявяват в области като кариерата и училището, добавят учените. Хората, страдащи от “апатична скука”, не разполагат с времето си и допълнителните им активности и занимания са ограничени.