Huawei се отказва от американския пазар

Един от най-големите китайски производители на мобилни телефони Huawei ще се откаже от търговска дейност в Съединените щати.

Това става сред дълъг период на обтегнати отношения между компанията и американското правителство и поредица от скандали, в които името на Huawei бе споменавано като участник в промишлен шпионаж.

“Ако Huawei застава на пътя на американско-китайските отношения, просто не си струва да стоим повече в Америка”, признава изпълнителният директор на компанията Рен Женфей. “Ето защо ние взехме решение да напуснем американския пазар и да не се пречкаме повече”.

Компанията допълни изказването на своя шеф с изявление, в което се казва, че тя все още ще изпълнява ангажиментите си към клиентите и служителите си в САЩ.

Миналата година сенатският комитет по разузнаването изпрати писмо до Huawei, в което изрази загриженост от тесните връзки на компанията с китайското правителство и военни. Американските политици изтъкнаха, че се притесняват от риска Huawei да бъде използван за проникване в американските мрежи и комуникации. Тогава китайската компания категорично отрече, че има нещо общо с кибер шпионажа, но след тези обвинения дейността на Huawei в САЩ постепенно спада.