Част от реактивен двигател на NASA е 3D принтирана

NASA проведе успешни тестове на ракетен двигател, чиято дюза е отпечатана посредством 3D принтер. Тя е издържала серия високотемпературни изпитания със смес от течен кислород и газообразен водород. 

Как е била създадена? Слой от метален прах се „изпича“ с помощта на мощни лазери с микронна точност.

С други думи – има надежди един ден 3D печатът може да се ползва в ракетостроенето. Той ще доведе до сериозни икономии на средства и време при производството на части за ракети.

Американската космическа агенция използва технология, която се различава от класическия триизмерен печат. Печатащата глава е заменена с мощни лазери, които превръщат металния прах в монолитен метален слой с произволна геометрия. Получените изделия имат дори по-добри характеристики, отколкото продуктите, създадени чрез традиционния метод на леене под налягане.

Обикновено производството на дюзи за ракетни двигатели, които са една от най-скъпите части, отнема около година. Новата технология не само намалява това време до няколко месеца, но и спестява до 70% от необходимите пари.

За в бъдеще NASA ще се опита да стандартизира процеса. Най-рано през 2017 г. космическата агенция ще започне да тества подобни части в Космоса.