Amazon с продажби за 17 млрд. долара за Q3

Третото тримесечие на годината се оказва особено успешно за Amazon след като гигантът в онлайн търговията отчете продажби в размер на 17.09 милиарда долара.

С този резултат компанията на Джеф Безос успява да оправдае предварителните очаквания на Уол Стрийт.

Анализаторите очакваха печалби от 16.76 милиарда долара, а постигнатият резултат е с 24 процента по-добър от същия период миналата година.

При разкриването на финансовите отчети на Amazon за третото тримесечие акциите на компанията стигнаха до 332.21 долара за бройка, което е скок с 4 процента. Новите резултати на Amazon оправдават и собствените прогнози на компанията. Приключвайки Q2 2013 Amazon прогнозира, че в третото тримесечие ще има приходи между 15.45 и 17.15 милиарда долара. За Q4 компанията вече очаква скок в приходите, които този път трябва да са между 23.5 и 26.5 милиарда долара. Това ще се дължи най-вероятно на засилената покупателна активност по време на празничния сезон. За да посрещне очаквания наплив на клиенти, Amazon вече обяви, че ще наеме цели 70000 временни служители, които трябва да посрещнат клиентите. Това ще е с 40 процента по-висока бройка от сезонната заетост за 2012 г.

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос подчерта пред инвеститорите, че компанията продължава да залага на дългосрочното развитие и че в последно време особен успех жъне програмата Amazon Prime. Чрез нея потребителите получават безплатна доставка за определени поръчки, което окуражава клиентите за пазаруват повече в рамките на една транзакция. Миналата седмица Amazon увеличи минималната сума за покупка по Amazon Prime от 25 на 35 долара, което отново показва увереността на компанията, че потребителите ще продължават да плащат повече при една покупка.