Знаете ли в коя част на деня е по-вероятно да мамите?

Способността да не се поддадете на изкушението да се държите непочтено намалява с течение на деня.

Да бъдеш морален е трудно нещо. Течението на деня си казва думата и психологическият ни компас постепенно се разстройва. Така е най-вероятно да устоите на различни изкушения и подтици за нечестно поведение рано сутрин, твърди ново изследване на Харвард.

Това става ясно след провеждането на четири експеримента, насочени към оценка на моралното поведение.

При първите два експеримента група студенти трябва да се справят със задача за визуално възприемане като идентифицират броя точки отляво и отдясно на екрана. Участниците получават пари за това колко точки преброят, а не дали са прави наистина, а освен това ще получат повече пари, ако кажат, че точките отдясно са повече.

Втората двойка експерименти участниците се разделят на две. Едната група трябва да изпрати истинско или лъжливо съобщение на въображаем партньор като за истинско съобщение се плащат по 25 цента, а за измамно – по 50 цента. Другата група пък трябва да решава пъзели за пари като за да получи възнаграждението човек не трябва да предостави правилното решение, а просто да потвърди, че е достигнал до него.

При всеки от тези експерименти участниците имат съвсем реален финансов стимул, за да измамят и при всеки случай лъжата ще им донесе повече пари. Оказало се обаче, че при проведените сутрин опити броят на лъжливите показатели и доста по-голям в сравнение с тези, получени при следобедни опити.

“Този резултат показва, че дори самия период от денонощието може да доведе до провал на опита на човек да постъпва морално”, пишат учените, провели проучването. Те считат, че техните резултати са в унисон с друго изследване според което самоконтролът е като мускул, който се изморява когато го използваме прекалено често. След поредица от по-дребни решения през деня, при които сме постъпили честно, възможността да се контролираме става все по-трудна и мнозина от нас са склонни да излъжат, за да получат 25 допълнителни цента от наглед маловажен психологически експеримент.