Apple отчете слаби резултати за Q3

Третото тримесечие на годината е незадоволително за Apple, сочат данни на гиганта от Купертино, щата Калифорния.

Въпреки че за последните три месеца компанията е продала рекорден брой от своята iPhone серия, Apple обяви спад в печалбите си за трето поредно тримесечие.

Приходите на компанията са скочили до 37.5 милиарда долара (спрямо 36 милиарда за същия период миналата година), но печалбата на Apple пада от 8.2 милиарда до 7.5 милиарда долара.

Продажбите на iPhone апарати удариха 33.8 милиона бройки, продадените iPad таблети вече са 14.1 милиона, а при продажбите на Mac се отчита спад с 300 000 бройки до 4.6 милиона.

Въпреки противоречивите резултати изпълнителният директор на Apple Тим Куук побърза да подчертае, че “бизнесът е по-добър от всякога”.

“С удоволствие можем да обявим силен финал на една невероятна година с рекордни приходи и цели 34 милиона продадени iPhone апарата”, изтъкна той. “Ще посрещнем празниците с новите iPhone 5c и iPhone 5S, с новия iPad mini и с невероятно лекия iPad Air, както и с радикално променения Mac Pro, OS  Mavericks и следващото поколение iWork и iLife приложения за iOS и OS X”, добави шефът на компанията.