Nokia Morph – едно бъдеще, което все още не идва

Представете си следната ситуация. Вадите от джоба си своя телефон. Огъвате го, така че да наподобява формата на халба бира и го приближавате към устните си. Изведнъж на гъвкавия му екран се появява подробна информация за най-близките барове. Оформяте го като купа, и той започва  да издирва ресторанти. Създавате малък покрив от него и получавате адресите на всички хотели. Страхотна концепция, нали? При това години преди Motorola да ни плени със своя Project Ara и идеята за гъвкавия телефон. Това е

Nokia Morph, първият в света контекстуално чувствителен телефон

Сигурно си спомняте – за нея се заговори преди няколко години години, но оттогава насетне финландската компания не изнесе каквато и да било нова информация. На 21 януари 2010 г. Nokia подаде заявка за патент на въпросната технология, която ще позволи на дисплеите да се огъват, адаптират и показват съответната информация в зависимост от конкретната ситуация.

Когато го показаха в началото на 2008 г., Morph бе просто концепция; една визия за по-далечното бъдеще, която показва какво би могло да се случи, ако нанотехнологиите намерят по-иновативно приложение в потребителската електроника. Днес текстът на патента, заявен от финландската фирма, ни разкрива много повече подробности и ни показва, че идеите и замисъла зад този уникален телефон

В основата на Morph продължава да бъде концепцията за универсалния характер на нанотехнологиите, които позволяват на изградените от тях материи да бъдат гъвкави, прозрачни, разтегаеми и забележително силни. В случая телефонът е създаден на базата на мрежата, която плете паяка – в триизмерна наноструктура са втъкани протеинови влакънца, коино придават на апарата тънка и еластична структура. Така той може буквално да променя формите си и да се адаптира според задачите, които му поставяте с ръка. Именно на това акцентира новия патент, според който устройството ще представлява

едновременно изцяло гъвкъв дисплей,

способен да изобразява графични образи и контролер, конфигуриран да засича промяната във формата и да изпълнява функция, асоциирана с образа. На практика това означава, че телефонът е крайно чувствителен на различните форми, в които може да бъде моделиран и да изпълнява различни функции, разпределени по неговите ъгли. Тези функции могат да бъдат предварително зададени или пък да са свързани с различни команди, подобно на клавишите на компютърната клавиатура. Извием ли съответния ъгъл, активираме съответната функция на устройството и то произвежда резултати като описаните в началото. Някои от формите могат да активират общи функции като търсенето на всякакви барове в околността. Други обаче могат да имат специфично съдържание, което извиква подробна информация за различни видове магазини, учреждения или предмети.   

Подобна уникална симбиоза на телефона и околната среда се постига чрез контекстуалната чувствителност на наноматерията, която го изгражда. Така Morph може да променя цвета си в зависимост от това дали е ден или нощ, а ако се нуждаете от свободни ръце, може просто да го огънете под формата на ръчен часовник и да го поставите на китката си. Не забравяйте, че самият телефон е напълно прозрачен, което му придава още по-футуристичен и елегантен дизайн.

Благодарение на нанотехнологията, която позволява събирането на голямо количество технологичен капацитет на миниатюрна повърхност, Morph лесно може да замени използваните в момента телефони с чувствителен на достъп екран. Това не означава, че останалите технологии ще бъдат чужди на продукта на Nokia. Възможността буквално да моделираме телефона както искаме позволява той да бъде включван към външни устройства като лаптопи или настолни компютри, където можем да го използваме за пренос на данни или пък като външна клавиатура. 

Телефонът на бъдещето не би бил такъв без

оригиналния „зелен” дизайн,

който му позволява да черпи енергия от околната среда, а не от електрическата мрежа. Повърхността на Morph може да бъде покрита с т.нар. „нанотрева” – тънък слой от наносензори, които сканират средата наоколо и се зареждат от слънчевата енергия. Контактът с околната среда обаче не спира дотук, защото телефонът позволява изследването на замърсеността на въздуха или пък измерването на различни показатели, като например дали е необходимо да измиете плода пред вас, преди да го изядете. В същото време традиционните батерии все пак ще присъстват, но оригиналния екодизайн на телефона ще позволи те да са по-малки и по-тънки, както и да се зареждат далеч по-бързо.

Нанотехнологията, изграждаща Morph, позволява създаването на самопочистващ се корпус, който не се поддава на корозия и износване. Повърхността му не се мокри от вода, не задържа мръсотия и не пази отпечатъци от пръсти, което увеличава многократно живота на апарата.

Nokia Morph продължава да бъде далеч от пазарния си дебют, а компанията днес е в доста по-различно състояние в сравнение с преди няколко години, когато се появи идеята. Въпреки това Nokia все още вярва, че някои от елементите на Morph могат да се използват в комерсиални апарати до 2015 г., а подновения интерес на компанията ясно показва, че това е нещо по-сериозно от обикновена авангардна концепция. Освен това прогнозите са, че след като веднъж бъде завършен, цената на модела всъщност ще започне да спада, докато количеството и качеството на приложенията и функциите в него ще нараства. И ако все още сте скептични относно възможността да използвате следващия си мобилен телефон по такива иновативни начини, бъдете сигурни, че хората от Nokia и техните партньори по проекта от Центъра за нанотехнологии на Кеймбридж ще направят всичко възможно, за да ви оборят.