Project Ara или сглобяемият смартфон на бъдещето

До неотдавна мобилните телефони бяха тромави парчета метал, които не можеха да изпълняват никакви допълнителни функции. Днес смартфоните са част от нашето ежедневие, а какво още ни готви бъдещето е въпрос, който все по-често си задаваме.

Един от отговорите идва под формата на иновативния Project Ara, зад който стои някогашния гигант в телекомуникационната индустрия Motorola.

“Искаме да направим за хардуера това, което платформата Андроид направи за софтуера”, казва Пол Ерменко от екипа, работещ по този нов проект.

Следвайки open-source философията на ксвоя нов собственик Google, екипът си е поставил за цел да даде право на потребителя сам да реши какво да може да прави неговият телефон, как да изглежда, къде и от какво да е направен, колко да струва и колко да е траен.

Проектът е планиран вече повече от година, а според сведенията партньор в инициативата ще е и Дейв Хакенс – създателят на Phonebloks. Въпреки че услугата на Хагенс все още се разработва, то тя предизвика сериозен интерес от страна на аудиторията и вече почти един милион души споделиха подкрепата си.