Полярно предизвикателство започва в Антарктика

Британските полярни изследователи Бен Сондърс и Тарка Л’Херпиниере потеглиха от Scott’s Hut, Антарктика, в първия ден от пътешествието, което отбелязва рекорд, от единия край на континента – до Южния полюс и обратно, с помощта на най-новите Intel технологии.

С дължина 1800 мили, това ще бъде най-дългото полярно пътешествие в историята, без помощници, и първото изпълнение на легендарната злополучна експедиция на капитан Скот, Тера Нова, през 1910-1912 година. 

Бен ще споделя напредъка си по време на пътуването с милионна аудитория от целия свят чрез базираните на четвъртото поколение процесори Intel Core Ultrabook, които ще му дадат възможността да прави снимки и видео онлайн. Бен е взел със себе си базирани на Intel Sony VAIO Pro Ultrabook и Panasonic Toughbook AX2 2-в-1 в най-големия ненаселен район на света, което е първенство както при изследването, така и при персоналните компютърни технологии.

Саймън Ламбдън, Senior User Experience Engineer, Intel, който отговаряше за изпитанията на технологиите през последните 6 месеца, коментира:“Бен и Тарка са екипирани с най-новата, 4то поколениe Intel Core™ процесорна технология, която им дава възможност да споделят своето пътешествие в подробности, които са без прецедент. Intel тества технологията в продължение на 6 месеца, за да осигури това ултрабуците да издържат на всякакви метеорологични условия, в унисон с приключенията на изследователите по пътя.“

Екипът ще публикува ежедневно в блога на адрес www.scottexpedition.com/blog и планира да споделя редовно снимки и видео (за първи път от експедиция), както и да копира информация в редица социални медии докато трае пътуването: 

• YouTube – www.youtube.com/scottexpedition

• Twitter – www.twitter.com/scottexpedition

• Facebook – https://www.facebook.com/TheScottExpedition

• Instagram – www.instagram.com/scottexpedition

• G+ – https://plus.google.com/u/0/114367232090040829063

• Intel – http://www.intel.co.uk/content/www/uk/en/yourworld/ben-saunders.html

Фалкън Скот (внук на капитан Робърт Фалкън Скот) и Робърт Суон, носител на Ордена на Британската империя (първият, който предприе пътуване и до Северния и до Южния полюс и основател на 2014) са патрони на експедицията.