Microsoft иска да спечели HTC за Windows Phone

В момента HTC няма нито един планиран смартфон, който да работи с Windows Phone, но Microsoft иска да промени това.

За целта сотфуреният гигант прилага нова и интересна стратегия като предлага евтини или напълно безплатни лицензи за своята операционна система, с които се опитва да убеди тайванския производител да започне отново да прави смартфони с Windows Phone.

HTC остана в историята като компанията, която направи първият Android телефон, а в момента залага на HTC One апаратите, но Windows Phone модел очевидно не е в приоритетите на компанията. В края на септември обаче Тери Майерсън, шеф на подразделението за операционни системи в Microsoft, е предложил нова сделка на HTC, с която обещава да намали и дори премахне изцяло лицензионните такси за Windows Phone. През октомври Майерсън трябва да посети отново Тайван, за да се опита да прокара предложението си.

Ключовата стратегия на Microsoft пред НТС е да предложи апарати, които са с две операционни системи – Android и Windows Phone. Все още обаче не е ясно как ще бъде осъществено това на практика и подробностите тепърва се обсъждат. Друго потенциално предимство, което Microsoft предлага на тайванците е, че ако се върнат в лоното на Windows Phone няма да се конкурират директно с апаратите на Nokia, която вече е собственост на американците. В същото време обаче Google, която държи Android лиценза, произвежда телефони с операционната система чрез Motorola, която притежава.