BlackBerry може да има проблеми с ликвидността

Следващите 18 месеца могат да бъдат изключително тежки за BlackBerry и компанията е изправена пред реален проблем да извади достатъчно налични финансови средства.

Това твърди анализаторът Пиер Ферагу от компанията Sanford Bernstein, според когото ликвидността на някогашния лидер при смартфоните е поставена под сериозно съмнение.

Очаква се канадският производител да похарчи близо 2 милиарда долара през следващите 6 месеца, за да посрещне сериозните си разходи, в резултат на което след това е доста вероятно BlackBerry да не разполага с достатъчно свободни средства. Поради това анализаторът намали статуса на BlackBerry на “слабо представяща се” компания.

Освен това Ферагу твърди, че акциите на компанията ще паднат до едва 4.50 долара на бройка при положение, че в момента все още се търгуват за 7-73 долара.

Той не вярва, че ще се намери сериозен инвеститор, който е склонен да рискува с BlackBerry. Наскоро компанията обяви, че е сключила сделка с частния фонд Fairfax Capital, но анализаторът не е убеден, че това ще доведе до достатъчно сериозна финансова инжекция.

“Шансовете на консорциума, воден от Fairfax Capital да събере сериозна сума са близо до нулата”, гробовно предрича Пиер Ферагу и вещае още черни дни за BlackBerry.