Google загуби патентно дело срещу Microsoft

Когато закупи Motorola миналата година, Google сложи ръка на повече от 17 000 патента, които някогашния телекомуникационен лидер притежаваше.

Сега обаче интернет гигантът има сериозни затруднения да си прибере лицензионните такси от доста от тези патенти.

Последният случай в това отношение се отнася до дело, което Google заведе срещу Microsoft в опит да получи лицензионна такса за патент, който притежава след покупката на Motorola. Федерален съд в Сиатъл, щата Вашингтон взе страната на Microsoft и отсъди, че Motorola е нарушила споразумения по плащанията на лицензионната такса.

Motorola е искала по солидните 4 милиарда долара на година за технологични патенти, използвани в конзолата ХВОХ360 и софтуреа на Windows 7. Миналата година обаче американски съд отсъди, че по-реалистичната сума е 1.8 милиарда долара на година. Въпреки това Motorola продължи съдебното преследване срещу Microsoft и миналата година немски съд принуди Microsoft да премести свои склад от Германия в Холандия.

Сега съдът в Сиатъл пък постанови, че това не е било необходимо и присъди 15 милиона долара за щетите, които Microsoft е понесла от принудителното преместване.

“Това е повратен момент и победа за всички, които искат продукти, които са достъпни и работят добре заедно”, обяви Microsoft в свое изказване. Motorola се зарече, че отново ще се бори със съдебното решение.

Това не е първата загуба за притежаваната от Google компания. Преди няколко месеца Motorola загуби 13 патента, които бяха присъдени отново на Microsoft.