Софтуер може да превърне роботите в колеги и приятели

Да, звучи като нещо, извадено от някой научнофантастичен филм. Британски изследователи обаче работят по софтуер, който един ден ще направи роботите толкова умни, че те биха могли да ни бъдат приятели или дори колеги, пише Mashable.

Програмата се разработва в Университета на Бирмингам с помощта на учебни заведения като Университета на Линкълн в Англия. Целта на изследователите е да създадат роботни “мозъци”, които са интелигентни до такава степен, че могат да се учат от своя собствен опит. По този начин те ще могат да изпълняват ключови роли в нашето общество, например като охранители.

“Един ден това ще доведе до появата на поколение роботи, които ще живеят с нас, ще ги срещаме в офиса. Те ще са наши колеги. Кой знае – може би дори и приятели”, казва професор Том Дукет от Университета на Линкълн пред Би Би Си.

Проектът, озаглавен Strands Project, представлява 4-годишна инициатива, чиято цел е да подпомогне, а не да замени работещите хора, като позволи на роботите да им помагат вкъщи или на работа. Изследователите работят върху няколко варианта, в които роботите биха били полезни. 

Така например един охранител-робот може да уведоми полицията, когато нещо не е наред – например малка промяна в околната среда, която човешкото око не би могло да разпознае само.