Twitter и New York Times жертви на хакери

Популярната микроблогинг мрежа Twitter и сайтът на авторитетния ежедневник New York Times станаха жертва на хакерски атаки.

“Много потребители имат проблем с влизането на сайта ни”, написа New York Times на своята Facebook страница. “Работим по оправянето на проблема. Предварителните ни вътрешни оценки сочат към най-вероятна злонамерена атака отвън”.

Малко по-късно шефът на информационната сигурност на The New York Times Company Марк Фронс публикува статия в която посочва, че атаките са дело на т.нар. Сирийска електронна армия. В материала Фронс призовава служителите на изданието да бъдат внимателни когато пращат имейли тъй като не се знае дали тяхното съдържание няма да бъде прихванато.

Същата хакерска групировка, която се представя като поддръжник на сирийския президент Башар ал-Асад, най-вероятно е отговорна и за хакването в регистъра на Twitter. Блогинг мрежата обяви, че при атаката не е изтекла лична информация на потребители. В същото време бе ударен и twitter.co.uk, като тази атака изглежда е дело на хакерската групировка Annonymous.