Съществуват 700 000 зловредни Android програми

Според доклад на Trend Micro броят на зловредните приложения за мобилната операционна система на Google достига 700 хил. За справка – в Google Play могат да бъдат открити 900 хил. програми.

Нещо повече – цели 99 процента от смартфоните и таблетите с Android могат да бъдат заразени с приложения, които крадат данни, проследяват устройствата чрез GPS, показват реклама или тайно от потребителя звънят на скъпоплатени номера.

Trend Micro е на мнение, че Google не е в състояние да обезпечи сигурността на потребитeлите на Android. Специалистите подчертават, че от Google Play са свалени над 700 000 пъти десетте най-зловредни приложения, преди компанията да ги изтрие от каталога.

Киберпрестъпниците използват проста схема за заразяване. Инфектираният със зловреден код софтуер се маскира като популярна програма или игра. Ако инсталира подобен софтуер, потребителят рискува да му бъдат откраднати лични данни, в частност за банкови сметки и карти. Най-често за тази цел се използва известният Android троянец FakeBank.