Направиха първо обаждане върху комерсиална LTE-A мрежа

Ericsson обяви, че австралийският телекомуникационен оператор Telstra е първият, който вече ползва LTE-Advanced (LTE-A) Carrier Aggregation технология за обединяване на канали върху 1800MHz и 900MHz честотни ленти за комерсиална мрежа. 

LTE Carrier Aggregation е следващата стъпка в еволюцията на високоскоростните мобилни широколентови услуги, позволяващи на операторите да предоставят най-доброто от спектъра, с който разполагат, като комбинират няколко честотни канала за по-добра мобилна широколентова скорост за даунлоуд. 

Майк Райт, изпълнителен директор на звено „Мрежи“ в Telstra, коментира: “LTE абонатите на Telstra нарастват с много бързи темпове, като към момента достигат почти 3 милиона, а преди шест месеца бяха едва 2.1 милиона. Капацитетът, високите скорости и ефективността, които LTE-Advanced позволява, ще ни помогнат да контролираме растящия трафик на данни. А трафикът расте, тъй като все повече абонати избират нашата мрежа.” 

“Когато, през 2015 г., получим достъп до 700MHz спектър, възнамеряваме да въведен следващото поколение LTE-Advanced, като комбинираме големи честотни блокове в спектъра на 700MHz и 1800MHz, за да предложим още по-високи върхови скорости, достигащи теоретично до 300Mbps.”

Хокан Ериксон, ръководител на Ericsson Австралия, Нова Зеландия и Фиджи, коментира: “В региона, а и глобално, много оператори разполагат с лицензи за 1800MHz и 900MHz честоти. Именно затова, реализирането на LTE-Advanced проекта в Австралия се наблюдава с огромен интерес.” 

Ericsson поддържа изграждането на LTE-Advanced Carrier Aggregation на други честоти в други държави. На 18 юли например, Ericsson помогна на LG U+ в Южна Корея да пуснат комерсиална LTE-Advanced мрежа, използваща едновременно 1800MHz и 850MHz честоти.