Asus няма да прави повече Windows RT таблети

Asus обяви, че се отказва от продажбите на таблети с Windows RT и процесори ARM.

Тайванският производител на мнение, че подобни продукти са слаби. Продажбите на подобни устройства са слаби, е аргументът на компанията. “Това, че Windows RT не постигна успех, виждаме не само ние, но и целият пазар”, коментира генералният директор на Asus Джери Шен в интервю за „Уол Стрийт Джърнъл“.

Друга основна причина за изоставянето на RT е липсата на съвместимост с Windows 8, която работи в тандем с чипове от Intel. По-рано операционната система Windows RT беше критикувана от редица производители на таблети и анализатори за отсъствието на приложения

Asus не уточнява размера на понесените загуби вследствие на непродадените таблети с Windows RT. Самата Microsoft, разработчик на платформата, обяви, че фирмените таблети Surface са й причинили загуби от 900 милиона долара.

Японската корпорация Toshiba се отказа да инсталира Windows RT на своите таблети още преди платформата да излезе на пазара през октомври 2012 г. Acer пък не бърза да пуска нови устройства с Windows RT, а срещу платформата се обяви в началото на годината и Samsung.