Лаптоп: Sony Vaio Pro 13

2599 лв.

Вносител

Sony Europe Limited, Branch Bulgaria

Производител

Sony

Най-лекият 13-инчов ултрабук в света – поне така твърдят от Sony. И настина – машината е особено компактна и тежи едва 1.06 кг. В нея обаче са побрани множество забележителни хардуерни компоненти, като например четвъртото поколение Intel Haswell процесор. А екранът? Той е сензорен, което допълнително отличава продукта от конкуренцията.

Що се отнася до дизайна – 

този Windows 8 ултрабук (SVP1321M2EB) наподобява по-скоро 13-инчовия MacBook Air, отколкото която и да е друга невдъхновяваща във визуално отношение машина. Ключовата дума в случая обаче е „наподобява“. За разлика от повечето компании, Sony не се е опитала да изкопира външния вид на MacBook Air 1:1. Напротив – тя има малко по-различен подход към Vaio 13. Ултрабукът използва същото гъвкаво въглеродно влакно, което откриваме и у поредицата Vaio Z.  Той обаче е малко по-ъгловат, а крайният резултат е една красива машина, която няма да се срамувате да я поставите на масата в кафето.

1.06 кг е наистина малко тегло. Как обаче се съпоставя с останалите машини? Спрямо 13-инчовият MacBook Air е цели 290 гр по-лек. Дори особено леките Samsung Series 9 (1.13 кг) не могат да се мерят с Pro 13, който е 70 гр по-лек. Нещо повече – да вземем за пример Microsoft Surface Pro. Това е таблет, тежащ 910 гр. и който тежи повече от Pro 13, когато включим към него и т.нар. Type Cover. Освен това машината е особено тънка – 17.2 мм – и може спокойно да се съпоставя с дебелината и на MacBook. На практика няма да го усещате, когато го поставите в чантата си.

Когато отворите Pro 13, капакът ще повдигне леко лаптопа от масата и ще ви предостави един удобен ъгъл за работа с особено комфортната клавиатура, чийто клавиши не са натъпкани един до друг, а на всичко отгоре разполагат и с ярка подсветка. Подложката за ръцете е алуминиева, а тъчпадът е all-in-one – т.е. бутоните са вплетени в него.

Как стоят нещата с портовете? В ляво е захранващото A/C гнездо, докато отдясно – почти всички останали. SD слот за карти, жак за слушалки, два USB 3.0 порта (единият с стендбай режим на зареждане) и HDMI.

Качество на картината

Въпреки, че е толкова лек и тънък, Pro 13 е снабден с един прекрасен Full HD дисплей с разделителна способност 1920 x 1080. Картината, която вади, е изключително жива и ярка – с ултрабука ще гледате безпроблемно HD филми и видео клипове. Сензорният екран пък реагира адекватно на всеки допир и ви предоставя още един начин да боравите с интерфейса на Windows 8.

Sony е включила своята технология Triluminos Display от продуктовата серия Bravia TV и това наистина си личи. Черното, което е плътно и дълбоко, е предпоставка за една качествена картина, а нивата на яснота са сравними с най-добрите машини от този тип.

Xrite i1 Display Pro измери контрастното съотношение до 1215:1, което е отлично. Що се отнася до яркостта – тя бе 372 нита. Отново перфектен показател. Цветовата температура пък достига 6419K, а цветовата точност (DeltaE) е само 1.31. Всичко под 1.5 е отлично за лаптоп. 

Ъгълът на видимост е добър благодарение на IPS технологията. Екранът обаче е с лъскаво покритие, което означава, че ще отразява слънчевата светлина и ще събира пръстовите ви отпечатъци. Откриваме и технологията X-Reality, която подобрява яснотата на филмите и видео клиповете.

Хардуер

Sony Vaio Pro 13 е първият ултрабук, който се възползва от четвъртото поколение Intel Haswell процесорна технология, която подобрява енергийната ефективност, предлага по-дълъг живот на батерията и по-качествена графика. Двуядреният 1.6 GHz Core i5 процесор, допълнен от 4GB RAM и 128GB PCIe SSD, е напълно достатъчен за ежедневните ви нужди, като браузване, стриймване на HD филми, писане на документи и игра на кежуъл игри. Струва си да се отбележи също така, че времето за зареждане е относително бързо – нужни са по-малко от 3 секунди, за да излезе от sleep режим. 

Тестове

Под PC Mark 7 Pro 13 успя да отбележи 4572 точки. По този начин той бие снабдения с Ivy Bridge Samsung Series 7 Ultra NP740U3E с 4 процента. При Cloud Gate 3DMark вградената карта HD Graphics 4400 GPU, предназначена за лаптопи и домашни PC-та, регистрира около 20 кадъра в секунда и 2761 точки.

Имайте предвид обаче, че това не е лаптоп за сериозен гейминг. Игри с Cry Engine 3, като Crysis 3, определено няма да могат да бъдат подкарани с лекота. Ако планирате да играете, най-добре се насочете към някои по-непретенциозни заглавия. 

Топлина и шум

Pro 13 произвежда известна топлина и това не е изненадващо предвид компонентите, които са побрани в неговия корпус. Най-вече се усеща в района на A/C порта. Тя обаче не е чак толкова много, че да предоставя какъвто и да било дискомфорт.

Когато пускате ултрабука, той произвежда известен шум, но веднага след това стихва. Засилва се отново, когато инсталирате софтуер или по време на средно интензивни задачи, но като цяло е тих и хладен, дори когато стриймвате видео.

Батерия

Sony твърди, че батерията на Vaio Pro 13 издържа до 8 часа. Под Powermark обаче тя се изтощи средно за с 6 часа и 30 минути. Това е значително по-малко от посочените 8 часа, но е много по-добре от Samsung Series 7 Ultra NP740U3E, който издържа по-малко от 6 часа.

В случай, че се нуждаете от повече часове на работа, бихте могли да се сдобиете с допълнителната плоска батерия VGP-BPSE38 на цена от 199 лв., която удължава работата до 18 часа (при тестове, направени с Mobile Mark 2007).

Веднага щом го включите към захранването, той ще възстанови 39 процента от батерията си за 30 минути, което означава, че за 1 час заряд ви е достатъчен, за да изкарате деня.

Клаиватура и тъчпад

Клавишите са меки на допир и удобни за писане дори и за дълъг период от време. Ръцете ви със сигурност няма да се уморяват. Тъчпадът пък поддържа всички функции на мишката и всевъзможни жестове. Нещо повече – налична е и технологията NFC, което означава, че ако доближите смартфона си до него (стига и той да е снабден с подобен чип), ще може да прехвърляте данни между двете устройства. Можете да свържете  към Vaio Pro 13 и NFC слушалки по този начин.

Камера и звук

Предната 0.9-мегапикселова камера е подходяща за видео чат и използва сензора Exmor CMOS. Видео качеството не е впечатляващо, но при ниско осветление се справя прилично.

Звукът, който вадят стерео колонките под 13.3-инчовия дисплей е богат и ясен. Не се наблюдават значителни изкривявания дори и когато усилите повечко, което ги прави подходящи за гледане на филми.

В заключение

Това е един от най-добрите ултрабуци, на които може да попаднете – с невероятен екран, лек и мобилен и дори не чак толкова издръжливата му батерия не може да помрачи впечатленията ни от него.